به گزارش تبریزمن به نقل از خبرگزاری مهر، شاخص مدیران خرید (شامخ) در آبان ماه ۵۱.۴ اعلام شده و برای دومین ماه متوالی میزان فعالیتهای اقتصادی اندکی بهبود پیدا کرده است؛ البته فعالان اقتصادی همچنان نگران نرخ ارز، کمبود مواد اولیه و قطعی برق و گاز هستند.
بر همین اساس مشکلات اصلی از دید برخی از فعالان اقتصادی در آبان ۱۴۰۳ به شرح زیر است؛
– عدم وجود نقدینگی، عدم ارائه تسهیلات از سوی بانکها و عدم تخصیص ارز، شرکتها را بهشدت با کمبود منابع مالی برای ادامه فعالیتها روبرو کرده است. همچنین نقدینگی محدود در بازار، علاوه بر اینکه سفارشات را با کاهش روبرو است، در بسیاری از موارد نیز وصول مطالبات انجام نمیشود.
– به دلیل افزایش نرخ ارز تهیه مواد اولیه دشوار شده است و مواد اولیه با قیمتهای بالایی عرضه میشود بهطوریکه شرایط بازار بسیار ملتهب است. از طرفی به دلیل اختلال در ثبت سفارش واردات مواد اولیه، شرکتها با کمبود مواد اولیه و درنتیجه کاهش تولید روبرو بودهاند.
– به دلیل مشکلات مرتبط با رفع تعهد ارزی، صادرات در بسیاری از شرکتها کاهش داشته یا فعلاً متوقف شده است. به نظر میرسد قوانین مخل باعث کاهش صادرات کالاها شده است.
– با افزایش قیمت مواد اولیه بعضاً تا ۳۰ درصد، تولیدکنندههایی که تأمینکننده نهادهها برای صنایع وابسته خود هستند، پیشبینی افزایش قیمت برای این صنایع را طی ماه آینده دارند. بنابراین افزایش قیمتها طی ماههای آتی در زنجیره صنایع بالادستی و پاییندستی تأثیرگذار خواهند بود.
– قطعی برق و گاز در برخی از شرکتها، فعالیت آنها را مختل کرده و همچنین نگرانی و نااطمینانی نسبت به وضعیت کمبود انرژی و احتمال کمبود منابع انرژی و قطعیهای بیشتر طی ماه آینده بسیاری از شرکتها را با نااطمینانی نسبت به شرایط ماههای آینده روبرو میکند.
– به دلیل کاهش میزان سفارشات، برخی از شرکتها تعداد روزهای نسبتاً کمی در آبان فعالیت مفید داشتهاند و بقیه ماه را تقریباً نیمه تعطیل بودهاند.
– فعالان اقتصادی که انتظارات مثبتی نسبت به تغییرات داشتند با اتفاقات اخیر و شرایط تورمی نرخ ارز، نااطمینانی و ناامیدی بیشتری نسبت به آینده دارند.
– برخی از شرکتها در واردات مواد اولیه در گمرک برای ترخیص مشکلات زیادی دارند.