به گزارش تبریزمن به نقل از خبرگزاری مهر بانک توسعه اسلامی (Islamic Development Bank) یکی از مؤسسات مالی توسعهای بینالمللی و از نهادهای تخصصی وابسته به سازمان همکاری اسلامی که با هدف کمک به توسعه کشورهای اسلامی در سال ۱۹۷۵ تأسیس شده است. این بانک با ارائه تسهیلات مالی و فنی به کشورهای عضو، به دنبال ارتقای سطح زندگی و بهبود وضعیت اقتصادی آنها است و یکی از ویژگیهای متمایز بانک توسعه اسلامی، پایبندی آن به اصول اسلامی در تمامی فعالیتهای مالی خود است.
ایران از سال ۱۳۶۷ به عضویت این بانک درآمده و از سهامداران اصلی آن محسوب میشود. در این مدت برای ۴۲۷ پروژه زیرساختی مهم کشور از طریق این بانک تأمین مالی شده است که مبلغ آن به بیش از ۶.۲ میلیارد دلار میرسد. در حال حاضر هم ۷ پروژه با منابع مالی جذب شده از بانک توسعه اسلامی در حال ساخت است.
بانک توسعه اسلامی برای پروژههای زیرساختی که درآمدزا نیستند و زمان اجرای طولانی هم دارند، تسهیلات بدون بهره و با کارمزد پایین پرداخت میکند که یک گزینه ایدهآل برای توسعه بخشهای مرتبط با منابع آبی و شبکه فاضلاب، حملونقل و ساختمانهای عمومی، بهداشت و بیمارستان، آموزش، انرژی و… است. حدود ۶۰ درصد از پرتفوی این بانک مربوط به تسهیلات بدون بهره است و ایران برای بازسازی مناطق آسیبدیده از حوادث غیرمترقبه، شبکه فاضلاب چند شهر و… از این منابع استفاده کرده است که نقش مهمی در تسریع بازسازی و بهسازی زیرساختها داشته است.
در حال حاضر سرمایه ایران در بانک توسعه اسلامی بالغ بر ۴.۶ میلیارد دلار است و همزمان سهم قابل توجهی هم در نهادهای وابسته به گروه ISDB دارد که از آن برای دریافت تسهیلات در پروژههای بخش خصوصی و ایجاد خطوط اعتباری در تجارت خارجی استفاده میکند. با وجود مشکلات مرتبط با تحریمها، ایران در میان شش مشتری بزرگ «وامگیرنده» از این بانک قرار دارد که این موضوع حاکی از اهمیت این بانک در تأمین مالی سیاستهای توسعهای کشور است که باید این ظرفیت را در راستای رشد اقتصادی کشور فعال کرد.
سال گذشته مجلس شورای اسلامی مصوب کرد که ایران در دور ششم افزایش سرمایه بانک توسعه اسلامی مشارکت کند که ضمن حفظ سهم ایران در این بانک، این امکان هم مهیا میشود که تسهیلات بالاتری در مقایسه با سالهای گذشته دریافت کند.