به گزارش تبریزمن به نقل از ایرنا، مردم و مسوولان آذربایجان شرقی می گویند سالانه بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان کنسانتره از معدن مس سونگون توسط شرکت ملی صنایع مس ایران با طی مسیر یک هزار و ۶۰۰ کیلومتری برای تغلیط، ذوب و تولید مس به مس سرچشمه انتقال می یابد که این اقدام صرفه اقتصادی ندارد و با منافع ملی و منطقه ای نیز ناسازگار است.
بر همین اساس هم بود که رییس جمهوری در بیست و سومین سفر استانی خود به آذربایجان شرقی با حضور در مجتمع معدنی مس سونگون و گفت و گو با مدیران و کارکنان آن، دستور صریحی مبنی بر تسریع در تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان صادر کرد؛ ناظران محلی پیش از آن می گفتند که مسوولان شرکت ملی صنایع مس ایران در دولت های قبلی، اقدامات انجام یافته برای تحقق این مهم را مشمول گذشت زمان کرده و از انجام آن سر باز زده اند.
حال اما علاوه بر دستور صریح رییس جمهوری در این خصوص، انقلاب مدیریتی در شرکت ملی مس ایران نیز به وقوع پیوسته و به نظر می رسد که مدیریت ارشد این مجموعه عزم جدی برای تحقق مطالبه مردم خطه آذربایجان و دستور رییس دولت مردمی در تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان دارد.
بدیهی است که مسوولان ارشد آذربایجان شرقی به ویژه شخص استاندار که از ابتدای شروع به کار دولت سیزدهم، استقلال مس آذربایجان از دغدغه های همیشگی مدیریت وی بوده است، بر لزوم رعایت عدالت در روند تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان و مسایل مربوط به امور مالیاتی و پرداخت سهام سهامداران دارند و تاکید می کنند که این رویکرد باید به گونه ای باشد که همه پرداخت ها از سه چهار هزار میلیارد تومان گردش مالی مجتمع معدنی مس سونگون در بانک های استان انجام نشود.
آنان با بیان اینکه شرکت ملی صنایع مس ایران در ۱۶ سال گذشته هر سال به نرخ روز، افزون بر ۲۰ هزار میلیارد تومان کنسانتره از معدن مس سونگون در شهرستان ورزقان را منتقل کرده است، استدلال می کنند که حال تصمیم برای پرداخت همه دیون شرکت در حال تاسیس مس آذربایجان از حساب های بانکی آن در آذربایجان شرقی و رها کردن شرکت نوپا با کیسه خالی، به دور از انصاف و عدالت است.
هفت تا هشت هزار میلیارد تومان از نقدینگی شرکت ملی مس در بانک های استان متمرکز شده است
مدیرعامل شرکت صنایع ملی مس ایران با اشاره به انتقال حساب های مجتمع مس سونگون به آذربایجان شرقی، می گوید: از ۳۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی شرکت ملی مس، هفت تا هشت هزار میلیارد تومان در بانک های این استان متمرکز شده و در خصوص پرداخت مالیات در خود استان نیز مذاکراتی با سازمان مالیاتی انجام شده و این روند در حال انجام است.
علی رستمی، می افزاید: در خصوص تشکیل شرکت مس آذربایجان که در سفر رییس جمهوری به استان تصویب شده، موضوع به مشاور ارجاع شده تا مطالعات لازم انجام شود و مشاور نیز تشکیل شرکت را به ما توصیه کرده است و انتظار می رود طی دو سه ماه آینده اقدامات مناسبی در این زمینه انجام شود.
وی با اشاره به حاشیه بالای سود مس و اشتغال ۲۸ هزار نفری در این حوزه، اظهار می کند: به دنبال ایجاد آزمایشگاه مرجع معدنی در شمالغرب و با رویکرد استان آذربایجان شرقی هستیم.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی مس ایران با بیان اینکه تعداد شرکت های اکتشاف معدنی در استان در حد پایینی قرار دارد، می گوید: آذربایجان شرقی با توجه به ظرفیت های بالایی که در حوزه معدن دارد، باید دارای تعداد زیادی شرکت مهندسی در حوزه اکتشاف معدنی باشد که در صورت شکل گیری این نوع شرکت ها می توان مجتمع مس سونگون را وادار به برگزاری مناقصه بین شرکت های مهندسی معدنی استان کرد.
علی رستمی، ادامه می دهد: برای نیل به هدف برنامه ریزی شده در استان، باید یک میلیون تن دیگر کنسانتره تولید شود که برای این حجم، سرمایه ۴۰ هزار میلیارد تومانی نیاز است.
وی با اشاره به برنامه شرکت برای ایجاد صنایع پایین دستی مس در استان می گوید: خالص سازی کاتد مس، تکمیل زنجیره تولید و ایجاد کارخانه های ذوب از جمله مواردی است که مدنظر بوده و برای سرمایه گذاری بخش خصوصی نیز می تواند مناسب باشد.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی مس ایران با بیان اینکه شرکت ملی مس در استان ۱۰۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری کرده است، می گوید: منابع آن از نقدینگی مس و فاینانس ها تامین می شود.
رستمی، با اشاره به امکان مشارکت بخش خصوصی در ایجاد کارخانه ذوب در استان، می افزاید: در این زمینه این شرکت آماده تامین کنسانتره لازم بوده و حجم سرمایه گذاری برای ایجاد یک کارخانه ذوب ۲۰۰ هزار تنی، حدود ۷۰۰ میلیون یورو است.
وی با اشاره به اینکه این شرکت چند ۱۰۰ میلیارد بابت مسوولیت اجتماعی در منطقه هزینه کرده است، می افزاید: پروژه های راهسازی، باشگاه های ورزشی، طرح های فاضلاب شهری و دیگر پروژه های مشابه در منطقه توسط شرکت اجرایی شده است.
ساختار جدید مجموعه مس سونگون و تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان نیز ابلاغ شده است
استاندار آذربایجان شرقی نیز می گوید: ساختار جدید مجموعه مس سونگون و تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان نیز ابلاغ شده است و این استقلال باید به گونه ای انجام شود که در آینده هیچ مشکلی پیش نیاید.
زین العابدین خرم، با انتقاد از اینکه شرکت ملی صنایع مس ایران تصمیم گرفته سهام سهامداران شرکت مس آذربایجان و نیز مالیات آن را از سه هزار میلیارد تومان گردش مالی آن در بانک های استان پرداخت کند، می افزاید: در این ارتباط باید به گونه ای رفتار شود که عادلانه باشد و فشار غیرمنطقی بر استان وارد نشود.
وی با بیان اینکه از سفر اخیر ریاست جمهوری به استان، سه هزار و ۵۵۰ میلیارد تومان اعتبار در ۲ سال آینده برای شهرستان ورزقان مصوب شده است، اظهار می کند: ۱۴ عنوان مصوبه سفر استانی ریاست جمهوری مشخصا برای ورزقان تصویب و توسط معاون اول رییس جمهوری به همه وزارتخانه ها ابلاغ شده و همه آنها حداکثر باید تا ۲ سال دیگر اجرا و خاتمه یابد.
استاندار آذربایجان شرقی می گوید: در ۲۵ سال گذشته نه تنها توسعه ای در معدن مس سونگون اتفاق نیفتاد بلکه فقط کنسانتره آن استخراج و به خارج از استان انتقال یافته که در سایه اقدامات انجام شده، از این به بعد تغلیظ مس در این منطقه انجام و کاتد نیز تولید می شود.
خرم، ادامه می دهد: توسعه مس سونگون باید متوازن و با لحاظ مسایل زیست محیطی باشد و هرگونه آسیب احتمالی به محیط زیست باید جبران شود که پیش از این به نحو قابل قبولی این اتفاق نیفتاده است.
انتقال حساب های درآمدی و پرداخت مالیات مس آذربایجان در خود استان ضروری است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی نیز با اشاره به تاکید استاندار آذربایجان شرقی و به دنبال آن تصویب رییس جمهوری برای ایجاد شرکت مس آذربایجان، می گوید: انتظار می رود پروسه ایجاد این شرکت، شتاب بیشتری به خود گرفته و در کنار آن نیز ایجاد زیرساخت ها و صنایع تبدیلی مورد توجه قرار گیرد.
محمد کلامی، با تاکید بر انتقال حساب های درآمدی و پرداخت مالیات شرکت در خود استان، می افزاید: در این راستا تاکید ویژه ای بر اجرای نامه ۱۴ ماده ای معاون اول رییس جمهوری وجود دارد که اگر این نامه اجرایی شود، بخش بالایی از مطالبات استان پاسخ داده می شود.
وی با تاکید بر رصد و پیگیری اجرای این نامه، اظهار می کند: این نامه ۱۴ ماده ای به عنوان میثاق مردم استان با مسوولان مس ایران مطرح بوده که امید است هرچه سریعتر اجرایی شود.
تسریع در تشکیل شرکت مس آذربایجان نیازمند مشارکت همه جانبه است
رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز نیز با بیان اینکه تشکیل شرکت مس آذربایجان از مصوبات سفر رییس جمهوری به استان است، می گوید: تشکیل هرچه سریعتر این شرکت نیازمند مشارکت های همه جانبه بوده و این استان علاقمند است که این شرکت در آذربایجان تشکیل و مالیات آن در خود استان پرداخت شود.
یونس ژائله، دریافت مالیات از بخش های تولیدی و صنعتی را از مهم ترین منابع مالی دولت عنوان کرده و می افزاید: با وجود دریافت مالیات از ۶ هزار واحد تولیدی استان، متاسفانه مشارکت و نقش معادن استان در پرداخت مالیات در حدود صفر است.
وی با اشاره به مشارکت واحدهای تولیدی و صنعتی در مسائل اجتماعی و امور خیرخواهانه اظهار می کند: متاسفانه از محل درآمد معادن، مشارکت چشمگیری در ایفای نقش های اجتماعی وجود نداشته است که باید در این زمینه هم تجدیدنظر شود.
رییس اتاق بازرگانی تبریز با بیان اینکه هم اکنون انگیزه لازم برای سرمایه گذاری در بخش معدن در میان فعالان بخش خصوصی استان وجود دارد، می گوید: هم اکنون معادنی در استان وجود دارد که در اختیار مجموعه هایی مانند ایمیدرو است اما در اکثر این معادن نه سرمایه گذاری شده و نه واگذاری انجام می شود.
ژائله، با تاکید بر ضرورت بهره گیری از مشارکت بخش خصوصی در بخش تولید کاتد و پروژه های تغلیظ، ادامه می دهد: فعالان اقتصادی استان برای همکاری در این حوزه آماده هستند.
بخش خصوصی استان باید در حوزه مس نقش آفرین باشد
نماینده مردم کلیبر، خداآفرین و هوراند در مجلس شورای اسلامی نیز بر استفاده از ظرفیت های بخش خصوصی در حوزه مس تاکید کرده و می گوید: بخش خصوصی باید متناسب با شان استان در این زمینه نقش آفرین باشد.
حسین حاتمی، با بیان اینکه مس سونگون در قبال خسارت و آسیبی که به برخی شهرستان ها وارد می کند، دارای مسوولیت اجتماعی است، می افزاید: این خسارت ها باید به درستی جبران شده و به پرداختی های بسیار جزئی اکتفا نشود.
تشکیل شرکت مس آذربایجان و ایجاد صنایع پایین دستی مس در استان ضروری است
نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی نیز بر لزوم تشکیل شرکت مس آذربایجان و ایجاد صنایع پایین دستی مس در استان تاکید کرده و می گوید: این شرکت باید به سمت هلدینگ شدن پیش برود؛ هلدینگی که تمامی اختیارات آن در خود استان باشد.
الهویردی دهقانی با اشاره به اینکه یک درصد از فروش مس باید در مناطقی که وجود معدن و کارخانه به آنجا آسیب زده، هزینه شود، می افزاید: مس سونگون یک درصد عوارض آلایندگی هم دارد که باید برای توسعه منطقه مورد بهره برداری قرار گیرد.
ارزش افزوده تولید مس باید با ایجاد صنایع پایین دستی افزایش یابد
نماینده مردم اهر و هریس در مجلس شورای اسلامی نیز با تاکید بر تسریع در تشکیل شرکت مس آذربایجان، می گوید: باید با ایجاد صنایع پایین دستی در شهرک های صنعتی و شهرهای همجوار، میزان ارزش افزوده تولید مس افزایش یابد.
احمد محرم زاده، می افزاید: شرکت ملی مس آنطور که باید در آذربایجان شرقی انجام وظیفه نکرده است و تمامی مردم استان انتظار زیادی از این شرکت دارند.
بخش خصوصی باید در صنایع پایین دستی مس سرمایه گذاری کند
نماینده مردم مرند و جلفا در مجلس شورای اسلامی نیز با بیان اینکه طرح های توسعه مس در استان به سرعت پیش نمی رود، می گوید: اگر در صنایع پایین دستی مس در استان سرمایه گذاری خوبی انجام شود، توسعه و رونق اقتصادی در این حوزه بیشتر می شود.
معصومه پاشایی، با اشاره به ضرورت سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع پایین دستی مس، می افزاید: بخش خصوصی ما در استان ظرفیت بسیار ویژه ای دارد و درصد بالایی از اقتصاد استان در اختیار این بخش است و باید زمینه های مشارکت این بخش در طرح های مس تبیین شود تا این بخش بتواند در این حوزه وارد عمل شود.
وی اظهار می کند: در بررسی های اخیر مشخص شد که شرکت مس، هفت هزار میلیارد پول در حساب های استان دارد که باید از این منابع برای اجرای طرح های توسعه ای مس استفاده شود.