به گزارش تبریزمن، اکبر فتحی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه تأمین امنیت غذایی مهمترین رسالت وزارت جهاد کشاورزی است، اظهار داشت: در دوره جدید وزارت این ماموریت به اقتدار غذایی با رویکرد توجه به صادرات مواد غذایی علاوه بر تامین امنیت غذایی کشور تغییر کرده و در این زمینه کمیت و کیفیت تولیدات کشاورزی مهمترین شاخص سنجش امنیت غذایی است.
وی، حجم تولیدات کشاورزی استان در بخشهای مختلف را ۶ میلیون تن اعلام و تصریح کرد: این میزان در دوران قبل از انقلاب ۱.۳ میلیون تن بود و تامین مایحتاج کشور عموما از طریق واردات اتفاق میافتاد و امروز با وجود افزایش سه برابری جمعیت کشور نه تنها نیاز اقلام غذایی کشور را تامین میکنیم بلکه صادرات محصولات کشاورزی نیز اتفاق میافتد و البته واردات برخی اقلام چون نهادههای دامی را به عنوان پیش نیاز تولیدات دام و طیور اجتنابناپذیر است.
کاهش ۵۰ درصدی بارشها
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ادامه داد: افزایش میزان تولید در شرایطی رخ داده که با محدودیت منابع و تغییرات اقلیمی اتفاق نیز روبهرو هستیم بهطوریکه علاوه بر کاهش پنجاه درصدی بارشها در یک سال گذشته با افزایش دما نیز روبهرو هستیم و در چنین شرایطی افزایش تولید به واسطه ورود علم و دانش به بخش کشاورزی محقق شده و بهبود عملکرد در واحد سطح و حجم با اقداماتی چون بهنژادی و اصلاح الگوهای کشت اتفاق افتاده است.
وی خاطرنشان کرد: تنها در مورد گندم سال قبل ۲۰ هزار تن بذر اصلاح شده بین کشاورزان توزیع کردیم که حتی نسبت به یک دهه قبل نیز سه برابر شده و البته نیاز بذری کل استان ۶۰ هزار تن است که مابقی از طریق خودبذری و تولید از طریق بذرهای اصلاح شدهای که سالهای قبل بین کشاورزان توزیع شده، توسط خود آنها صورت میگیرد و امسال نیز ۹ رقم بذر جدید معرفی کردهایم.
ضریب ۲.۸ مکانیزاسیون بخش کشاورزی در آذربایجانشرقی
فتحی در خصوص اقدامات صورت گرفته در حوزه به زراعی نیز گفت: تلاش میکنیم با توسعه کشاورزی مکانیزه در استان از کشاورزی سنتی به سمت کشاورزی صنعتی حرکت کنیم و در این بخش بیشتر به دنبال توسعه تجهیزات و ادوات دنباله بند هستیم و در دو سال اخیر منابع و تسهیلات را به این سمت بردهایم و آذربایجانشرقی با ضریب ۲.۸ مکانیزاسیون بخش کشاورزی وضعیت بهتری نسبت به متوسط کشوری دارد.
وی یادآور شد: در حوزه توسعه زیرساختها نیز در پنج سال اخیر ۶۴ هزار هکتار از اراضی استان تحت پوشش شبکههای آبیاری و نزدیک به ۶۰ هزار هکتار نیز تحت پوشش سیستمهای آبیاری نوین قرار گرفته اند و ایجاد زنجیرههای ارزش نیز هدف دیگری است که با توجه به فسادپذیری محصولات کشاورزی در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی، بیان داشت: در این زمینه ۵.۵ میلیون تن ظرفیت در سه بخش فرآوری، بستهبندی و نگهداری محصولات و تولیدات مختلف کشاورزی در استان ایجاد شده و تقاضا در این حوزه برای ایجاد صنایع جدید بالاست و به نوعی قطب صنایع تبدیلی برای استانهای همجوار نیز محسوب میشویم.
۳۷۰ هکتار گلخانه در سطح استان در حال بهرهبرداری هستند/ ۱۰۰۰ هکتار گلخانه در دست ساخت
وی، توسعه گلخانهها را از دیگر برنامههای جهاد کشاورزی استان برشمرد و متذکر شد: در حال حاضر ۳۷۰ هکتار گلخانه در سطح استان در حال بهرهبرداری هستند که بیش از ۹۷ هکتار از این گلخانهها در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ ایجاد شده و حدود ۱۰۰۰ هکتار گلخانه جدید نیز دارای پیشرفت ۱۰ تا ۸۰ درصدی هستند که در سال های آتی به بهره برداری خواهند رسید.
فتحی از افتتاح ۲ هزار میلیارد تومان پروژه کشاورزی در دهه فجر ۱۴۰۱ نیز خبر داد و گفت: یکهزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از این پروژهها توسط بخش خصوصی سرمایهگذاری شده و خوشبختانه بر خلاف گذشته که سرمایهگذاران مایل به فعالیت در عرصه صنعت بودند، با اقدامات صورت گرفته در سالهای اخیر رغبت به سرمایه گذاری در بخش کشاورزی افزایش یافته است.
واحد گوسفندداری ۱۰۰ هزار رأسی به صورت صنعتی
وی افزود: در حوزه دام و طیور نیز امسال مجوز احداث برای ۱.۸ میلیون قطعه دادهایم که بالای ۸۰ درصد پیشرفت دارد و همچنین مجوز واحد گوسفندداری ۱۰۰ هزار راسی به صورت صنعتی را صادر کردهایم که این واحد در چهار ماه ایجاد شده و در حال حاضر ۱۰ هزار راس گوسفند دارد و تلاش می کنیم این عدد را با هدف اتکای استان به گوشت گوسفند پرورشی به یک میلیون راس برسانیم.
هوشمندسازی تنظیم بازار با استفاده از ظرفیت دانش بنیان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانشرقی در خصوص تنظیم بازار استان نیز خاطرنشان کرد: با اجرای قانون تمرکز و با اتکا به نیروهای خود جهاد چه در بحث نظارت و چه در توازن عرضه و تقاضا با استفاده از شرکتهای دانش بنیان نسبت به هوشمندسازی بازار و ذخیرهسازی اقلام اقدام کرده ایم و نتیجه آن را در تامین نیازهای منطقه زلزله زده خود از انبار و شرکتهای استان شاهد بودیم.
وی ادامه داد: در دو سال گذشته سیاستهای حوزه کشاورزی مبتنی بر آسیب شناسی و حل مشکلات این بخش از سوی وزارتخانه ابلاغ شده و عدم وجود نظام بهره وری از مهمترین این مشکلات بوده که موجب افزایش قیمت نهایی محصول میشود و برای حل این موضوع تولید و کشاورزی قراردادی به شدت مورد توجه قرار گرفته و امسال برای نخستین بار گندم کشت آبی استان در ۲۰ هزار هکتار تحت پوشش کشاورزی قراردادی قرار گرفته و در این زمینه از توان بخش خصوصی استفاده میکنیم.
فتحی به نتایج سفر استانی در بخش کشاورزی نیز اشاره کرد و گفت: در این سفر منابع خوبی برای کشاورزی استان تخصیص یافت و نزدیک به ۲۸۲۰ میلیارد تومان و عمدتا برای تکمیل طرحهای نیمه تمام مصوب شد که ۱۱۰۰ میلیارد تومان آن منابع وزارتخانهای است که تحقق این منابع موجب تحول اساسی در اجرای پروژههای کشاورزی استان خواهد شد.
دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی
وی ابراز کرد: در حوزه دانش بنیان نیز با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر لزوم جبران عقبماندگی بخش کشاورزی در این حوزه، با استفاده از مصوبه ۱۹ بندی هیات دولت دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی استان با ۳۳ شرکت در زیربخشهای مختلف به عنوان یکی از نخستین دهکدههای کشور فعال شده و به دنبال فراهم کردن زمینه خرید محصولات این شرکتها چه توسط جهاد کشاورزی و چه از سوی شرکتها و صنایع بزرگ هستیم.
فتحی، جهش تولید در دیمزارها را یکی دیگر از اولویتهای جهاد کشاورزی دانست و اذعان داشت: در سومین سال اجرای این طرح همه اراضی دیمی استان تحت پوشش کشت گندم دیم است و با ورود علم و دانش و استفاده از روش های نوین کشاورزی ۶۷۰ میلیارد تومان ایجاد درآمد برای کشاورزان استان داشته است.
وی یادآور شد: رفع تداخل و سنددار کردن اراضی کشاورزی از دیگر سیاست های وزارت جهاد کشاورزی است که با تشکیل کمیسیونی به ریاست جهاد کشاورزی و به مستند تصاویر هوایی دهه ۴۰ شمسی بیش از ۱۱۳۰ پلاک از سه هزار پلاک اراضی استان شناسایی و از این تعداد نیز حدود ۷۷۰ پلاک بین کشاورزان و منابع طبیعی تعیین تکلیف شده است.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان اضافه کرد: صدور سند اراضی کشاورزی و نیز اراضی منابع طبیعی نیز دیگر اقدامی است که در این زمینه انجام شده و از لحاظ تعداد سند صادره رتبه دوم کشور را داریم اما از نظر سطح اراضی سنددار رتبه استان قابل قبول نیست و تلاش میشود تا پایان دولت سیزدهم این طرح به پایان برسد.
وی با بیان اینکه اصلاح الگوی کشت در حوزه دریاچه ارومیه امری الزامی است، اظهار داشت: با وجود اینکه این اقدام مهم در سالهای گذشته انجام نشد، امسال برای نخستین بار آیین نامه اصلاح الگوی کشت پس از سالها توسط وزارت جهادکشاورزی دولت سیزدهم تدوین و به استان ها ابلاغ شده است.
فتحی تصریح کرد: بر این اساس محصولاتی مانند کلزا جایگزین ارقامی مانند پیاز و ارقام درختی چون پسته نیز جایگزین درختان آب بر در منطقه خواهند شد و علاوه بر این در حال اجرای پروژه ای با همکاری ژاپنیها هستیم که در آن بدون استفاده از روش و فناوری خاص و پیچیده ای و تنها با فرهنگ سازی و کاهش میزان هدررفت آب مصرفی در حوزه آب ریز، نسبت به احیای دریاچه اقدام می شود.
۴۷ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در بخش کشاورزی
وی با تاکید مجدد بر علاقهمندی سرمایهگذاران بخش خصوصی برای حضور در بخش کشاورزی به ویژه در صنایع تبدیلی، دام و طیور و کشت گلخانهای افزود: میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی در کل حوزه کشاورزی استان بالای ۴۷ هزار میلیارد تومان است که نقش ما در این زمینه تنها تسهیلگیری امور بوده و همچنین امسال ۸۸۰ میلیارد تومان تسهیلات از منابع مختلف به بخش کشاورزی استان داده شده که این میزان سال قبل ۱۰۶ میلیارد تومان بوده و البته نیاز استان بیش از این اعداد است.