به گزارش تبریزمن، معدن مس سونگونآذربایجان، یکی از سه معدن فعال کشور است که به تنهایی نیمی از مس موجود در ایران را در خود جای داده است و بیش از ۴ میلیارد تن ذخیره قطعی قابل برداشت دارد و بیش از ۵۴ درصد مس شناسایی شده کشور در معدن سونگون ورزقان است.
ارزش ذخایر این معدن در شهرستان ورزقان ۳۲۰ میلیارد دلار برآورد شده است و سالانه ۳۰۰ هزار تن مس از معدن سونگون برداشت میشود اما برای معدنی با ذخیره ۵۴ درصد مس کشور عدد قابل توجهی نیست و باید توسعه یابد.
استقلال معدن مس سونگون از شرکت ملی مس ایران یکی از مطالبات دیرینه مردم آذربایجان بوده است چراکه به اعتقاد کارشناسان درآمد سرشار این مجموعه به جای استفاده در توسعه آذربایجان شرقی در بخشهای دیگر و در استانهایی که فراوری انجام میشود، هزینه شده و عایدی چندانی نصیب این استان نمیشود.
بر همین اساس بود که ریاست جمهوری در بیست و سومین سفر استانی خود به آذربایجان شرقی با حضور در مجتمع معدنی مس سونگون و گفتوگو با مدیران و کارکنان آن، دستور صریحی مبنیبر تسریع در تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان را صادر کرد که علاوهبر این دستور صریح، تغییرات مدیریتی در شرکت ملی مس ایران نیز به وقوع پیوست و مدیران استانی آذربایجان شرقی نیز عزم جدی برای تحقق این مطالبه مردم خطه آذربایجان در پیش گرفتهاند و بر لزوم رعایت عدالت در روند تشکیل شرکت مستقل مس آذربایجان و مسائل مربوطه نیز تاکید دارند.
در همین راستا، با واریز دومین قسط درآمد مالیاتی مس سونگون به حساب آذربایجان شرقی گامهای عملی مهمی برای تحقق وعده دولت برای استقلال مس آذربایجان، انتقال حسابهای این شرکت و واریز درآمدهای مالیاتی به استان برداشته شد و ۵۱۰ میلیارد تومان از مالیات ارزش افزوده معدن مس سونگون به آذربایجان شرقی بعد از هفده سال پرداخت شد.
همچنین طرح تولید مس کاتد به روش هیپ لیچینگ در مس سونگونآذربایجان شرقی با هزینه کرد ۱,۳۰۰ میلیارد تومان نیز اردیبهشت ماه امسال افتتاح شد که میتوان یکی از نقطههای آغاز و ادامه روند استقلال مس آذربایجان بشمار آورد و ساخت هیپ لیچینگ و کارخانجات SX/EW مجتمع مس سونگون با هدف تولید مس کاتدی به ظرفیت سه هزار تن در سال با درجه خلوص ۹۹.۹۹ درصد از سال ۱۳۹۷ آغاز شده است.
مس سونگون عامل ایجاد پیشران اقتصادی در آذربایجان است
استاندار آذربایجان شرقی نیز در خصوص مس آذربایجان میگوید: در رابطه با مس سونگون چندین مسئله داشتیم که مسئله اول خام فروشی بود و خسارت بالایی داشت، یکی از مصوبات ریاست جمهوری این بود که پروژههای پایین دستی مس سونگون آغاز شود و اکنون همهی آنها در حال انجام هستند و قریب به ۱۰۰ همت در پایین دستی مس سونگون اتفاق افتاده که یک حرکت ملی است و بیش از ده جلسه با مدیران و مسئولان مربوطه در این زمینه داشتیم و اکنون پروژهها با حضور پیمانکاران بزرگ در دست اجرا هستند.
عابدین خرّم ادامه میدهد: پروژهای که بعد ۲۵ سال خام فروشی راه افتاده و در این مدت صرفاً کنسانتره تولید کرده و در مجموعههای دیگر فرآوری میشد، در استان اتفاق میافتد و مس سونگون و مسیله مس در آذربایجان به دلیل حجم بالای سرمایهگذاری، اشتغال، تولید ثروت و سرمایه سبب ایجاد پیشران اقتصادی میشود.
۵۱۰ میلیارد تومان از مالیات ارزش افزوده معدن مس سونگون واریز شده است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی نیز در گفتوگو با خبرنگاران در رابطه با استقلال مس آذربایجان خاطرنشان میکند: در موضوع مس سونگون از سفر گذشته ریاست جمهوری تا امروز چندین اتفاق مبارکی رخ داد و سال قبل بیش از ۸۰ همت سرمایهگذاری در مس آغاز شد که شروع سرمایهگذاری در کاتد، ذوب و کانی مس بود و در کنار آن امسال نیز کاتد برای اولین بار در تاریخ مس سونگون تولید شد که همان هیپ لیچینگ است و پروژه اصلی کاتد نیز آغاز شده و روی آن کار میشود؛ امیدواریم در سفر پیشرو ریاست جمهوری خبرهای بسیار خوبی در خصوص مس سونگون به استان داده شده که نقطه تاریخی در استان است.
محمد کلامی ادامه میدهد: تمامی امکانات و ویژگیهای مس به زودی برای آذربایجان میشود اما نزدیک به ۹ همت پول مس در حسابهای بانکی استان قرار دارد و ۵۱۰ میلیارد تومان نیز مالیات داده شده است که امیدواریم در سفر اخیر ریاستجمهوری موضوع مس با دستور ایشان برای همیشه برطرف شود.
پروژه هیپ لیچینگ انقلاب بزرگی در صنعت آذربایجان ایجاد میکند
مدیر مجتمع مس سونگون در خصوص پروژه هیپ لیچینگ و همچنین اخذ مجوزات لازم برای بهره برداری از این پروژه میگوید: پروژه هیپ لیچینگ در تمام مراحل خود تکمیل شده و تمام ادعاهای مربوط به نواقصات مراحل مختلف این پروژه واقعیت ندارد.
معبود عباس زاده اعتبار پروژه را ۱۲ هزار میلیارد ریال اعلام کرده و میافزاید: ۱۶۴ هکتار مساحت طرح بوده افتتاح این طرح ۱۶۰ نفر اشتغالزایی مستقیم و ۴۸۰ اشتغالزایی غیرمستقیم دارد.
او ادامه میدهد: پیشرفت پروژه در انتهای سال ۱۳۹۷، ۲.۹۸ درصد در انتهای سال ۱۳۹۸، ۲۳.۶۵ درصد و پیشرفت پروژه در انتهای سال ۱۳۹۹، ۴۳.۶۲ درصد، پیشرفت پروژه در انتهای سال ۱۴۰۰، ۷۸.۸۹ درصد و در انتهای سال ۱۴۰۱، ۱۰۰ درصد بوده است.
او با حضور تمام عوامل مربوط به پروژه و مستندسازی از تکمیل مراحل مختلف بر تکمیل و آماده بودن پروژه هیپ لیچینگ خبر داد و اعلام میکند: تمام مستندات مربوط به تکمیل بودن مراحل مختلف پروژه در رسانههای استان منتشر خواهد شد.
عباس زاده میگوید: هیپ لیچینگ پروژهای است که رعایت مسائل حفاظت از محیط زیست رعایت شده و بسیاری از مشکلات زیست محیطی بخاطر انبار اکسید کنسانتره مس برطرف شده است.
او همچنین خاطرنشان میکند: برای نخستین بار در تاریخ سونگون و آذربایجان از طریق این پروژه، کاتد مس در مجتمع مس سونگون تولید میشود که موجب انقلاب در صنعت آذربایجان و درآمدزایی و اشتغالزایی بزرگی در آذربایجان شرقی خواهد شد.
استقلال مس سونگون، بازگشت درآمدهای این معدن به استان و عدم خروج مواد خام معدنی از آذربایجان شرقی جزو مطالبات مردمی بود و از سالها پیش تبدیل به آرزوهای دیرین ساکنان استان به خصوص شهرستان ورزقان شده بود که طی یک سال اخیر با اقدامات دولت سیزدهم رنگ و بوی واقعیت به خود گرفت و امیدواریم در سفر پیش روی ریاست جمهوری نیز شاهد اتفاقات مبارکی در این مجموعه باشیم.