به گزارش پایگاه خبری تبریزمن به نقل از خبرگزاری مهر، هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران، نزدیک به ربع قرن عمر دارد و در ابتدا که تشکیل شد، فلسفه تشکیل هیأت امنای تبصره لایه ارزی در سال ۱۳۶۴ مقارن با دوران دفاع مقدس، مقابله با تحریمها و تأمین نیاز درمانی کشور بوده است.
طی هشت سال دفاع مقدس، رشادتها و جانفشانیهای مردم، موجب خلق حماسهای عظیم و ماندگار در تاریخ این سرزمین شد و عدم پیروزی دشمنان در عرصه جبهههای جنگ، آنان را درمانده و به اخذ سیاستهای ایذایی علیه ملت شریف ایران در پشت جبههها سوق داد که یکی از این سیاستها، وضع تحریمهای بینالمللی علیه کشورمان حتی در زمینه تأمین دارو و تجهیزات پزشکی بود.
با توجه به تجارب موفق و دست آوردهای ارزشمند هیأت امنای تبصره لایحه ارزی در دوره جنگ تحمیلی در راستای در هم شکستن سدهای تحریم و تأمین نیازهای تجهیزاتی و ملزوماتی مراکز درمانی و بیماران و در نتیجه، کاهش اعزام بیماران به خارج از کشور، جهت حفظ این دست آوردهای ارزشمند برای کشور با رأی نمایندگان مجلس شورای اسلامی، هیأت امنای صرفهجویی ارزی بر اساس قانون مصوب آذر ۱۳۷۸ مجلس شورای اسلامی به عنوان یک نهاد عمومی غیر دولتی در راستای تحقق اهداف و وظایفی نظیر فراهم سازی زمینه معالجه همه بیماران در داخل کشور، صرفهجویی ارزی در هزینههای درمانی بیماران، بی نیاز کردن کشور از اعزام بیماران به خارج از کشور، ایجاد هرگونه تسهیلات برای واحدهای درمانی داخل کشور و تجهیز آنها و بهبود کمی و کیفی امکانات مراکز آموزشی و درمانی داخل کشور تشکیل شد.
کمک به کودکان ناشنوا برای عمل کاشت حلزون شنوایی، تهیه تجهیزات و ملزومات پزشکی برای بیماران نیازمند، تأمین اقلام مورد نیاز برای انجام عمل پیوند عضو و…، بخشی از خدمات هیأت امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران است.
در دهه نود و در برخی موقعیتهای زمانی و بر حسب تکالیف محوله از سوی وزارت بهداشت، جهت جبران بعضی کمبودها و کاستیها در حوزههای فعالیت وزارت بهداشت، شرکتهایی در زیرمجموعه هیأت امنای صرفهجویی ارزی تشکیل شد که حوزه فعالیت بعضی از این شرکتها مثلاً در امر تولید فرهنگی، فعالیت در حوزههای عمرانی یا حضور در عرصه فناوری اطلاعات، تطابق تام و تمامی با اهداف و وظایف مذکور در قانون هیأت امنا نداشته است.
این در حالی است که رویکرد اصلی هیئت امنا از ابتدای تأسیس، کاستن از آلام بیماران بود و گاه وارد عرصههایی شد که خارج از رسالت این مجموعه بود. این رخدادها سبب شد قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی به عنوان مجموعهای مردم نهاد که رسالت خود را تلاشهای پژوهشگرانه و مطالبهگرانه به منظور رفع گلوگاههای فساد میداند، اقدام به بررسی ابعاد این موضوع کرده و به همراه جمعی از تشکلهای دانشجویی، مطالبهگری در این حوزه را در دستور کار خود قرار دهد.
به گزارش قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی، با پیگیریهای مجموعه و سایر دلسوزان این حوزه، اخیراً اخبار مسرت بخشی در خصوص عزم جدی هیأت امنای صرفهجویی ارزی به اصلاح امور و حرکت در مسیر اهداف و وظایف تعیین شده در قانون تشکیل این نهاد واصل گردید که امیدها را به اصلاح روند فعالیت این نهاد احیا کرد. چهار شرکت زیر مجموعه هیأت امنای ارزی در معالجه بیماران شامل شرکت عمران آوا سلامت، شرکت آواپزشک ایرانیان، مؤسسه آوا هنر سلامت و شرکت تأمین آوا سلامت منحل شد و مجمع عمومی ختم تصفیه آنها برگزار شد و آگهیهای ختم تصفیه این شرکتها نیز در روزنامه رسمی منتشر شده است.
همچنین بر اساس اعلام هیأت امنای صرفهجویی ارزی، شرکت آوای فناوری اطلاعات سلامت، مراحل انحلال را میگذارند یک اقدام مهم دیگر در دوره کاری جدید هیأت امنای صرفهجویی ارزی، مجزا نمودن کامل فرآیندهای عملیاتی تأمین مواد اولیه و ترخیص شرکتهای تابعه هیأت امنای صرفهجویی ارزی از خود هیأت و عدم امکان استفاده شرکتها از تسهیلات مذکور در قانون تشکیل هیأت امنای صرفهجویی ارزی است.
انجام ثبت سفارش و الصاق برچسب اصالت بر روی کالاهای تأمین شده از سوی هیأت امنای صرفهجویی ارزی، ثبت حقوق و مزایای کارکنان در سامانه نظارتی، واگذاری بیمارستانهای حضرت مهدی (عج) و محب کوثر به دانشگاههای علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی ایران و ثبت اطلاعات شرکتهای تابعه در سایت کدال از جمله اقدامات مؤثری بوده که در سالهای اخیر توسط مدیران این نهاد صورت پذیرفته است.
اخیراً نیز کارگروهی متشکل از مدیران هیأت امنای صرفهجویی ارزی، قرارگاه ملی مبارزه با مفاسد اقتصادی و خبرگان امر جهت تبادل نظر در خصوص ادامه فرآیند اصلاح امور در هیأت امنای صرفهجویی ارزی و تعالی و توسعه خدمت رسانی به مراکز درمانی دولتی و قاطبه شریف بیماران تشکیل شد تا روند مقبول فعلی همچنان ادامه داشته باشد.
با توجه به فرمایش رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر این که بیمار به جز رنج بیماری نباید درد دیگری داشته باشد، به نظر میرسد مادامی که فعالیت هیأت امنای صرفهجویی ارزی موجب کاهش آلام دردمندان و لبخند رضایت و آسایش خاطر آحاد ملت شریف ایران و تسهیل و تسریع در دستیابی بیماران به امکانات تشخیصی و درمانی در اقصی نقاط کشور شود، حضور این نهاد نشأت گرفته از متن انقلاب در عرصه خدمت به نظام سلامت و بیماران با تقویت نظارت بر عملکرد این مجموعه، منشأ اثرات مثبت و برکات خیر خواهد بود.