0

نیروی‌ تازه‌نفس سپاه /اولین ناو پهپادبر چندمنظوره ایران

  • کد خبر : 96888
  • ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ - ۰:۲۱
نیروی‌ تازه‌نفس سپاه /اولین ناو پهپادبر چندمنظوره ایران

تغییر کاربری یک کشتی غیرنظامی به یک ناو پهپادبر، در حقیقت پیروی از الگویی است که کشورهای دیگر برای به حداکثر رساندن نیروی دریایی‌شان از آن بهره می‌برند.

غزال زیاری: روز پانزدهم بهمن ایران اولین ناوپهپادبر خود به نام شهید باقری (C۱۱۰-۴) را وارد نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کرد. این کشتی، یک کشتی کانتینری تجاری است که با تغییر کاربری، برای استقرار پهپادها، هلیکوپترها و سیستم‌های موشکی مورداستفاده قرار خواهد گرفت.
انتظار می‌رود که این ناو با بهره‌گیری از برد عملیاتی و استقامت مناسب برای مأموریت‌های طولانی، در مناطق کلیدی دریایی به خدمت گرفته شود.
مراسم راه‌اندازی و بهره‌برداری از این ناو پهپادبر در خلیج‌فارس و با حضور سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران و سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و وزیر دفاع برگزار شد.
طبق توضیح سرلشکر سلامی، سکوی متحرک شهید باقری برای عملیات‌های مختلفی ازجمله جمع‌آوری اطلاعات و رصد هوایی طراحی‌شده است: « ناو شهید باقری برای عملیات‌های دوربرد، جمع‌آوری اطلاعات و مأموریت‌های پهپادی مجهز است.»

سردار سرتیپ علیرضا تنگسیری، فرمانده نیروی دریایی سپاه نیز تبدیل این ناو از یک شناور تجاری به ناو پهپادبر را بخشی از تلاش‌های توسعه نیروی دریایی ایران دانست و گفت: «این پروژه یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های دریایی ایران است که قابلیت پشتیبانی از استقرار قایق‌های موشکی، پهپاد و بالگرد را داراست.»
ارتقای قدرت دریایی ایران
ناو شهید باقری که با نام‌های شهید بهمن باقری یا شهید باکری نیز شناخته می‌شود، بخشی از استراتژی ایران برای ارتقای توانایی‌های دریایی‌اش از طریق تبدیل کاربری مقرون‌به‌صرفه کشتی‌هاست. تغییر کاربری یک کشتی غیرنظامی به یک ناو پهپادبر، در حقیقت پیروی از الگویی است که کشورهای دیگر برای به حداکثر رساندن نیروی دریایی‌شان از آن بهره می‌برند.
ایران پیش‌ازاین نیز برای تقویت نیروی دریایی‌اش، به تغییر کاربری کشتی‌های تجاری پرداخته بود و این را در پروژه‌هایی مثل کشتی‌های شهید مهدوی و شهید رودکی شاهد بوده‌ایم.

قابلیت‌های ناو شهید باقری
ناو پهپادبر شهید باقری، شامل یک عرشه پرواز ۲۴۰ متری برای پرواز و بازگشت پهپادها، هلیکوپترها و شناورهای حمله سریع است و قابلیت حمل حداکثر ۶۰ پهپاد و ۳۰ پرتاب‌کننده موشک را داراست. همین ویژگی، به طرز قابل‌توجهی ظرفیت حمله و شناسایی آن را افزایش می‌دهد.
این ناو قدرتمند درعین‌حال مجهز به سیستم‌های جنگ الکترونیک و مرکز فرماندهی و کنترل برای عملیات یکپارچه است که یک واحد اطلاعات سیگنال برای افزایش قابلیت شناسایی و پاسخ به تهدید به شمار می‌رود.
ناو شهید باقری درعین‌حال دارای ویژگی‌های دیگری از بیمارستان گرفته تا بخش تفریحی و پشتیبانی لجستیکی برای استقرار طولانی مدت است. این ناو می‌تواند تا ۳۰ قایق حمله سریع، ازجمله قایق‌های تندروی طارق را حمل و بازیابی کند و بدین گونه برای مأموریت‌های واکنش سریع سازگار و مناسب خواهد بود. این کشتی به‌علاوه دارای هشت آشیانه ثابت و چهار آشیانه متحرک برای قرار دادن هواپیماها و کشتی‌هاست که امکان پیکربندی‌های ویژه مأموریت را فراهم می‌کند.

این ناو پهپادبر، از چندین مدل پهپاد ازجمله پهپادهای شناسایی و ضربتی ابابیل-۳، مهاجر-۶، شاهد-۱۳۶ و جنگنده‌های بدون سرنشین قاهر-۳۱۳ پشتیبانی می‌کند و همچنین هلیکوپترهایی از جمله Mil mi-۱۷، Bell-۴۱۲ و Shahed ۲۷۸ را برای عملیات‌های مختلف هوایی حمل می‌کند. امکانات هوانوردی کشتی، امکان نظارت، دستیابی به هدف و مأموریت‌های حمله را فراهم می‌کند که شامل یک بالابر هواپیما و یک باند ۱۸۰ متری برای برخاست و فرود است.
ناو شهید باقری که برای استقرار طولانی‌مدت طراحی‌شده، می‌تواند تا یک سال بدون سوخت‌گیری در دریا با برد عملیاتی ۲۲۰۰۰ مایل دریایی کار کند. این ناو مجهز به موشک‌های کروز دوربرد نور، سامانه‌های دفاع هوایی کوتاه‌برد، دوقبضه اسلحه ۲۰ میلی‌متری عاصفه و یک توپ ۳۰ میلی‌متری است که در جلوی ناو قرار دارد. این کشتی همچنین دارای یک سکوی پرتاب موشک ضد کشتی با قابلیت هدف‌گیری در بردهای تا ۲۰۰۰ کیلومتر به همراه یک سیستم دفاع موشکی است.
 این شناور دارای جابجایی تقریباً ۴۱۹۷۸ تن با آبکشی ۱۱.۷ متر است. تغییرات ساختاری شامل یک عرشه پرواز تقویت‌شده، یک سطح شیب‌دار برای برخاستن هواپیماهای بدون سرنشین و ذخیره‌سازی برای هواپیماهای حمله سریع است. این کشتی عناصری از طراحی تجاری اصلی خود را حفظ کرده و حالا شاهد ارتقاهای نظامی متعددی نیز هست. حداکثر سرعت آن ۲۲ گره دریایی است و برای بهره‌وری سوخت، سرعت اقتصادی آن ۱۸ گره است.

استقرار ناو شهید باقری نشان‌دهنده برنامه‌های ایران برای گسترش حضور دریایی‌اش به فراسوی خلیج‌فارس است و انتظار می‌رود که این ناو پهپادبر در خلیج عمان، خلیج‌فارس و احتمالاً اقیانوس هند فعالیت کند. طبق گفته مقامات ایرانی این کشتی به امنیت منطقه کمک کرده و درعین‌حال اتکا به نیروهای نظامی خارجی را کاهش می‌دهد. توانایی ناو شهید باقری در حمل‌ونقل پهپادها و هواپیماهای حمله سریع از عملیات با برد طولانی پشتیبانی می‌کند.
ازلحاظ استراتژیک، ناو هواپیمابر بدون سرنشین، دامنه عملیاتی دریایی ایران را افزایش می‌دهد و مأموریت‌های نظارت مداوم و واکنش سریع را امکان‌پذیر می‌کند. قابلیت‌های استقرار پهپاد و موشک، آن را به مکمل قابل‌توجهی برای دارایی‌های دریایی ایران تبدیل کرده و ادغام شناورهای پرتاب موشک، پهپادها و عملکردهای شناسایی شهید باقری نشان‌دهنده تمرکز مداوم ایران بر استراتژی‌های دریایی است.
منبع: armyrecognition
۲۲۷۲۲۷

لینک کوتاه : https://tabrizeman.ir/?p=96888

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.