اختصاصی تبریز من: در سال های اخیر تعداد دانشجویان عراقی که برای تحصیل به دانشگاه تبریز آمده اند افزایش یافته است.این روند می تواند فرصتی برای تبادل فرهنگی بین دو کشور ایجاد کند ، اما همزمان چالش های جدیدی را نیز به همراه داشته است.
چالش های اصلی
تفاوت های فرهنگی: یکی از مهمترین چالش ها تفاوت های فرهنگی بین دو کشور است.دانشجویان عراقی با عادات و رسوم مردم ایران و علی الخصوص شهر تبریز آشنایی ندارند که بارها موجب سوتفاهم و یا حتی تضاد در میان اساتید و دانشجویان با آنها شده است.
زبان: مشکلات زبانی نیز از جمله مشکلات مهم است.بسیاری از دانشجویان عراقی با زبان ترکی و یا حتی فارسی و انگلیسی آشنایی کافی ندارند که این امر در روند تحصیل و تعاملات اجتماعی آنان تاثیر می گذارد. خبرنگار تبریز من در میان اساتید پرس و جوی مختصری کرد و اکثر اساتید اذعان داشتند : نمرات دانشجویان عراقی پایین است و سطح علمی کلاس ها پایین آمده است.
محیط جدید: مهاجرت به یک کشور جدید و دوری از خانواده می تواند برای داشنجویان عراقی استرس زا باشد.استرسی که شاید آنها را ترغیب به هزینه های دلاری در سلف دانشگاه و محیط دانشگاه می کند.
راه کار ها:
برنامه های آموزشی فرهنگی: دانشگاه می تواند عراقی ها را فقط به چشم ارزآوری نگاه نکند و کارگاه هایی برای دانشجویان عراقی قبل از ورود به داشنگاه برای آشنایی با آداب و رسوم مردم تبریز ایجاد کند تا دچار ناسازگاری فرهنگی نشوند.
حمایت های زبانی: ارائه کلاس های فشرده زبان ترکی و فارسی و انگلیسی و استفاده از دانشجویان دو زبانه به عنوان کمک یار می تواند در تطبیق دانشجویان عراقی با محیط دانشگاه نقش بسزایی داشته باشد.
ایجاد گروه های پشتیبانی: تشکیل گروه های پشتیبانی و مشاوره روانی می تواند به کاهش استرس و انزوای این دانشجویان کمکی اساسی کند.
ارتباطات فرهنگی: برگزاری رویدادها و فعلیت های مشترک بین دانشجویان ایرانی و عراقی می تواند به ایجاد روابط دوستانه و تبادل فرهگی کمک شایانی کند.
در خاتمه با توجه به اهمیت حضور دانشجویان خارجی در دانشگاه ها و نقش آنان در تبادل فرهنگی ،توجه به چالش ها و ارائه راه کار های مناسب برای سازگاری آنان با محیط جدید از اهمیت ویژه ای برخوردار است. دانشگاه ها با اجرای برنامه ها و اقدامات مناسب می توانند این فرآیند را تسهیل کرده و از ظرفیت های موجود به بهترین شکل بهره برداری کنند.