غزال زیاری: ذرات میکروپلاستیک که در ابعاد بسیار ریز و غیرقابل رؤیت با چشم غیرمسلح هستند، این روزها به یکی از دغدغههای اصلی در حوزه سلامت عمومی بدل شدهاند. این ذرات از طریق منابع مختلفی مثل مواد غذایی، نوشیدنیها و بهویژه آب آشامیدنی وارد بدن انسان میشوند.
در همین راستا، گروهی از محققان دانشگاه پزشکی گوانگژو و دانشگاه جینان چین روشی ساده، در دسترس و کمهزینه برای حذف این ذرات از آب آشامیدنی معرفی کردهاند.
خداحافظی با میکروپلاستیکهای آب
بر اساس نتایج این پژوهش، فرآیند جوشاندن آب و سپس فیلتر کردن آن با ابزارهای سادهای مثل صافی چای میتواند تا حدود ۹۰ درصد از میکروپلاستیکها و نانوپلاستیکها (NMPs) موجود در آب را حذف کند. این میزان اثربخشی البته بسته به نوع آب (آب سخت یا آب نرم) متغیر است.
در آب سخت که املاح معدنی بیشتری دارد با حرارت دیدن، رسوبات کربنات کلسیم تشکیل میشود. این رسوبات بهصورت طبیعی بر سطح ذرات پلاستیکی شکل میگیرند و آنها را در پوستهای گچی به دام میاندازند؛ سازوکاری که در کتریهای خانگی نیز مشاهده میشود. به گفته محققان با عبور دادن آب جوشیده از فیلترهایی همچون چایصافکن، میتوان بهراحتی این ذرات را از آب جدا کرد.
حتی در آب نرم که میزان کربنات کلسیم محلول در آن کمتر است، حدود یکچهارم از ذرات NMPها با این روش حذف شدهاند. این تحقیق با افزودن مقادیر مشخصی از ذرات نانوپلاستیک به آب و بررسی میزان باقیمانده پس از جوشاندن و فیلتر کردن انجام شده و نتایج قابلتوجهی در زمینه کاهش آلودگی آب آشامیدنی به دست آمده است.
با اینکه نوشیدن آب جوشیده هنوز در بسیاری از کشورها بهعنوان روشی مرسوم رواج ندارد، پژوهشگران امیدوارند با اطلاعرسانی گسترده استفاده از این روش ساده و مؤثر در میان خانوادهها گسترش پیدا کند.
در شرایطی که هنوز تأثیرات دقیق و بلندمدت میکروپلاستیکها بر سلامت انسان بهطور کامل روشن نشده، اقدامات پیشگیرانهای از این دست میتواند نقش مهمی در کاهش تماس روزانه با این آلایندههای نوظهور ایفا کند.
یکی از پژوهشگران این پروژه اظهار داشت: «نتایج بهدستآمده، استراتژیای کاربردی برای کاهش مواجهه انسان با نانوپلاستیکها و میکروپلاستیکها ارائه میدهد و میتواند پایهای برای مطالعات گستردهتر در آینده باشد.»
برای آنکه در این مورد بیشتر بدانید، متن کامل مقاله را با کلیک روی اینجا مطالعه کنید.
۵۸۳۲۱