به گزارش پایگاه خبری تبریزمن به نقل از خبرگزاری مهر، جامعه پرستاری در خط مقدم خدمت به بیماران قرار دارد و از همین رو، بیشترین اصطکاک و چالش نیز متوجه نیروهای پرستاری است که در بالین خدمت میکنند. در سال گذشته شاهد بودیم که شرایط سخت حرفه و کار پرستاری، باعث شد تا اعتراضهایی از سوی پرستاران در مراکز درمانی کشور صورت بگیرد که خواستار بهبود وضعیت شغلی خود بودند.
انباشت مطالبات، اضافه کاریهای اجباری، کمبود نیرو و…، از جمله چالشهای حرفه پرستاری در کشور است که پرستاران را درگیر خود ساخته و در نتیجه آن، شاهد ترک کار، مهاجرت و تغییر شغل پرستاران بوده ایم.
عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که اتفاقات حوزه پرستاری در سال گذشته جدا از اتفاقات کشور نبود، گفت: وظیفه ما در حوزه پرستاری در دو بخش کلی قابل تعریف است. بخش اول خدماتی که به عنوان معاونت پرستاری وظیفه داریم در قبال مردم انجام بدهیم که این مهمترین رسالت ما است. بخش دوم مربوط به همکاران پرستار است که ارائه دهنده خدمت به مردم و بیماران هستند.
وی به تعرفههای پرستاری اشاره کرد و گفت: سال ۱۴۰۳، علاوه بر رشد ریالی ضریب تعرفه پرستاری که تقریباً نزدیک به ۵۰ درصد رشد کرد و از ۲۰ هزار تومان به ۳۰ هزار و ۲۰۰ تومان رسید، تقریباً ۱۵ تا ۲۰ درصد هم در ارزش نسبی خدمات رشد داشتیم. بنابراین به شکل تجمعی تقریباً یک رشد ۷۰ درصدی را در تعرفههای پرستاری داشتیم که نسبت به سال قبل از آن، گامی به سمت جلو بوده است. اتفاق بهتر دیگر نیز این بود که تعرفه پرستاری را در سرانه سلامت قرار دادیم و اصطلاحاً پایدار شد و جای پای خودش را در بودجه کشور باز کرد.
معاون پرستاری وزارت بهداشت، در واکنش به اعتراضهای پرستاری در سال گذشته، افزود: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، متأسفانه در سال گذشته عقب ماندگی و معوقات در پرداختها بسیار زیاد بود. همزمان دوره انتقالی دولت هم بود که شاید این موضوع را تشدید کرد. در یک سال گذشته تجمعات و اعتصاباتی داشتیم که در تاریخ پرستاری کشور کمتر دیده بودیم.
عبادی گفت: اعتراضهای پرستاران منجر به این شد که اقداماتی که از سال ۱۴۰۲ آغاز کرده بودیم، شتاب بیشتری بگیرد و در نهایت در ۸ آبان، مصوبه شورای حقوق و دستمزد را داشتیم که فرمول اضافه کار برای گروه جامعه پرستاری و مشمولان قانون ارتقا بهرهوری اصلاح شد. این فرمول کمک کرد که میزان پرداختی تقریباً نزدیک به ۲.۵ برابر افزایش پیدا کند و از آن بهتر اینکه این مابهالتفاوت در بودجه عمومی پیشبینی شد.
وی ادامه داد: این میزان بودجه برای ۵ ماه آخر سال ۱۴۰۳ تقریباً ۳.۲ همت نیاز بود و برای سال جدید پیشبینی میشود با توجه به ضریب رشد و حقوق، در هر ماه به ۱.۲ همت مورد نیاز خواهد بود و در مجموع برای افزایش اضافه کاری پرستاران به حدود ۱۵ همت اعتبار در بودجه عمومی نیاز هست که در بودجه دانشگاههای علوم پزشکی پیش بینی شده به این ترتیب هم این فشار از دوش دانشگاهها کمتر خواهد شد و هم انگیزهای به همکاران پرستار خواهد بود که با دلگرمی بیشتری کار کنند.
عبادی به اقدامات حوزه پرستاری در سال ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: برای ۱۴۰۴ هم اتفاقات خوبی میافتد، به طوری که هم افزایش ضریب ریالی خواهیم داشت و هم اینکه بر اساس گزارشهایی که از دبیرخانه شورای عالی بیمه به من رسیده و امیدوارم تداوم داشته باشد و مصوبه هیأت دولت را بگیرد، در ارزشهای نسبی خدمات هم رشد نسبتاً خوبی خواهیم داشت، ضمن اینکه بستههای خدمتی و شرح کدها هم ارتقا پیدا خواهد کرد.
وی در همین ارتباط ادامه داد: در سال گذشته تقریباً میانگین پرداخت تعرفه در کشور ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بوده است. سال جدید اگر با فرض اینکه رشد ۵۰ درصدی داشته باشیم، به حدود ۱۰ میلیون تومان خواهد رسید.
عبادی با عنوان این مطلب که پرداختی پرستاران بر اساس میزان خدمت آنها خواهد بود، افزود: در عین حال «دستورالعمل بازتوزیع» در حال اصلاح است.
معاون پرستاری وزارت بهداشت، به موضوع مالیات پرداختی پرستاران اشاره کرد که محل اعتراض است و گفت: درباره نیروهایی که تازه کار هستند چون دریافتی آنها پایین است، به سقف مالیات نمی رسند اما برای پرستاران با ۱۰ تا ۲۰ سال سابقه کار، میانگین مالیات ۲۰ درصد و حتی تا ۳۵ درصد هم ممکن است، برسد. البته پیشنهاد این بود که میزان مالیات یک درصد ثابت باشد، به طوری که ما عدد ۱۰ درصد ثابت و در مناطق کم برخوردار ۵ درصد را پیشنهاد دادیم که متأسفانه تصویب نشد.