تینا مزدکی_تصاویر ماهوارهای تازه، پیشرفت ساختوساز در پیست اسکی کوهستانی تروجنا در عربستان سعودی را نشان میدهند؛ بخشی از ابرپروژهی جاهطلبانهی نئوم که هماکنون عنوان بزرگترین کارگاه ساختمانی جهان را دارد. این تصاویر که توسط شرکت Planet Labs ثبت و بهطور اختصاصی در اختیار نیوزویک قرار گرفتهاند، فعالیتهای عمرانی در ارتفاعات منطقه را در نبود گزارشهای رسمی نشان میدهند.
درحالیکه برخی منتقدان نسبت به پیشرفت واقعی پروژه تردید دارند یا نگران توقف آن بهدلایل فنی یا مالی هستند، تصاویر جدید گویای ادامهی عملیات عمرانی هستند؛ هرچند همچنان سؤالاتی دربارهی تأخیرهای احتمالی، تأمین منابع و پیامدهای زیستمحیطی پروژه مطرح است.
چرا این پروژه اهمیت دارد؟
تروجنا، یک پیست اسکی روباز در دل صحرایی سوزان، نماد جاهطلبی محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی، در چارچوب پروژه نئوم و استراتژی بلندپروازانهی «چشمانداز ۲۰۳۰» است؛ تلاشی برای عبور از اقتصاد نفتمحور و رسیدن به تنوع اقتصادی. با این حال، این طرح با انتقادهایی دربارهی غیرواقعی بودن مقیاس، ضربالاجلهای فشرده، تخریب اکوسیستم طبیعی و نیز سابقهی حقوق بشری پادشاهی مواجه است.
احمد الدربی، مشاور اقلیم و مدیر کارزارهای جهانی در شبکه اقدام اقلیمی (Climate Action Network)، پیشتر به یورونیوز گفته بود: «شما در حال تغییر یک اکوسیستم طبیعی هستید؛ تغییری که میتواند تأثیرات زنجیرهای داشته باشد.»
تروجنا دقیقاً کجاست و چه ویژگیهایی دارد؟
تروجنا روی کوه جَبَلالْلَوْز، در شمال غرب عربستان واقع شده؛ کوهی با ارتفاع بیش از ۲۶۰۰ متر از سطح دریا. طبق توصیف وبسایت رسمی نئوم، این پروژه بهعنوان نخستین “دهکده اسکی عمودی” جهان، محدودهای نزدیک به ۲۲۵۰ کیلومتر مربع را در بر میگیرد و قرار است حدود ۲۹ کیلومتر مسیر اسکی، دهها هتل، فروشگاه و رستوران را شامل شود.
یکی از بخشهای عجیب این پروژه، ساخت دریاچهای مصنوعی با ظرفیت ۱۵ میلیارد گالن آب است؛ این موضوعی است که در صفحه اینستاگرام تروجنا نیز به آن اشاره شده است.
درباره پیشرفت ساختوساز چه میدانیم؟
فیلیپ گالت، مدیر اجرایی پروژه تروجنا در نئوم، در نشست “سعودی گیگا پروجکتز سامیت” (Saudi Giga Projects Summit) روند پیشرفت پروژه را «عملیاتی نظامی» توصیف کرد و از دشواریهای ساخت زیرساخت در کوهستانهای دورافتاده گفت. ریچارد اسکات، مدیر ارشد توسعه در تروجنا، نیز گفته است که بیشتر برف این منطقه «مصنوعی» خواهد بود. وبسایت نئوم نقلقولی از گالت منتشر کرده که میگوید: «از آن بالا میتوان خلیج عقبه، حتی مصر و تمام منطقه نئوم را دید.»
هدفگذاری فعلی برای پایان پروژه، پیش از برگزاری بازیهای زمستانی آسیایی در سال ۲۰۲۹ است؛ رقابتی که عربستان سعودی میزبانی آن را بر عهده گرفته است.
منبع: newsweek
۲۲۷۳۲۳