به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، در روزهایی که جامعه با بحرانهای جدی روانی، اجتماعی و اقتصادی دستوپنجه نرم میکند، روان انسان بیش از هر زمان دیگری نیازمند مراقبت، صبر و تابآوری است و این فشارها تنها فرد را درگیر نمیکند، بلکه آرامش کل خانواده، بهویژه کودکان، نوجوانان و سالمندان را نیز تهدید میکند.
اصغر کیهاننیا روانشناس در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر گفت: یکی از بزرگترین آسیبها در چنین شرایطی، حجم سنگین اخبار منفی است.
به گفته وی؛ ما بارها توصیه کردهایم که مردم بیش از یک ساعت و نیم در روز اخبار را دنبال نکنند و استفاده از ماهوارهها برای پیگیری تحلیلهای خبری بهشدت زیانبار است چراکه هر شبکهای بر اساس منافع خودش تحلیل میدهد و نتیجهاش برای مخاطب چیزی نیست جز سردرگمی، اضطراب و ناامیدی نیست.
وی ادامه داد: مردم باید شنیدن اخبار ضدونقیض را کنار بگذارند. حتی اخبار داخلی اگر باعث اضطراب زیاد میشود، باید با احتیاط شنیده شود و ما در قبال همه فجایع دنیا مسئول نیستیم، اما اگر مدام آنها را ببینیم، روان خودمان را تخریب میکنیم.
در بحران، خانواده اولین پناهگاه روانی است
به گفته کیهاننیا، در این وضعیت، مهمترین پناهگاه هر فرد، خانواده است.
وی خاطر نشان کرد: اخبار و تحلیلها را جلوی کودکان مطرح نکنید و لازم نیست بچهها در جریان جزئیات اخبار جنگی یا بحران اقتصادی باشند. وقتی از جنگ حرف میزنید، بگویید که جنگها همهجا در تاریخ بودهاند، اما همیشه بعد از جنگ آشتی میآید و این جمله به کودک احساس کنترل و آرامش میدهد.
وی افزود: بچهها نباید در معرض مذاکرات، تحلیلها، تهدیدها یا خبرهای مبهم قرار بگیرند. هرچه ذهن آنها سادهتر و امنتر نگه داشته شود، روان آنها سالمتر میماند و گفتن اینکه «این شرایط تمام میشود» بسیار مهمتر از تحلیل بحران است.
کیهاننیا در پایان تأکید کرد: حفظ سلامت روان در چنین روزهایی نیازمند همکاری تمام اعضای خانواده، پرهیز از گفتوگوهای تنشزا، و تمرکز بر امید و آرامش است و خانوادهها باید تلاش کنند فضای خانه را امن و آرام نگه دارند تا اعضا بتوانند با فشارهای بیرونی بهتر مقابله کنند.