به گزارش آژانس خبری تبریزمن ، مدیر عامل گروه مالی سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا) امروز (سهشنبه) در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا با بیان اینکه بازار سرمایه به عنوان بازاری با ساز و کار شفاف و مولد همواره یکی از گزینههای مورد توجه و با اهمیت دولتمردان در پیادهسازی برنامههای توسعه اقتصادی و کمک به رونق سرمایهگذاری بوده است، افزود: طی سالهای اخیر به واسطه تأمین مالی پروژههای عمرانی و زیرساختی دولتی از طریق انتشار اوراق در بورس، طراحی و ارائه ابزارهای نوین مالی، بازنگری در برخی قوانین بازدارنده و کاهنده تولید، شروع اصلاحات بنیادی و ساختاری در نظام پولی و مالی و فراهم کردن مقدمات ورود سرمایهگذاران خارجی شاهد اقدامات مثبت و اثرگذاری در بازار سهام بودهایم که این موضوع بر تغییر روند معاملات بورس و تغییر جایگاه آن در بین مردم بیتاثیر نبوده است.
«محمد هاشمینژاد» اظهار داشت: اتخاذ برخی از سیاستهای کلان اقتصادی برای تأمین مالی پروژههای دولتی و بخش غیردولتی باعث شد تا نقش بازار سرمایه بیش از گذشته همسو با تجدیدنظر در قوانین و برخی ساز و کارهای اجرایی در معادلات اقتصادی باز تعریف شود.
ورود ۵۰ میلیون سهامدار جدید به بازار سرمایه
هاشمی نژاد به آزادسازی پرتفوی سهام عدالت و ورود حدود ۵۰ میلیون سهامدار جدید به بازار سرمایه تاکید کرد و گفت: ورود این سهامداران به بازار سهام در کنار حدود ۱۵ میلیون سهامدار فعال سبب فعالیت بیش از ۷۰ درصد از مردم ایران و آشنایی آنها برای نخستین بار با فرهنگ سهامداری و سرمایهگذاری در بازار سرمایه شد، همچنین در این بازار ثروت آفرینی مستمر را برای خود از طریق سرمایهگذاری های میان مدت و بلندمدت ایجاد خواهند کرد.
مدیرعامل گروه مالی ساتا افزود: در کنار این سرمایه اجتماعی و پتانسیل بالقوه برای مشارکت در سرمایهگذاری بنگاههای اقتصادی، جهش نرخ ارز و سیاستهای اعلامشده، زمینه ساز نوسانات قابل توجه در اقتصاد کشور بودند که سرعت و تغییرات متوالی در این زمینه منجر به دشواری سرمایه گذاران برای تصمیمگیری در این بازار شده است.
وی با بیان اینکه تغییرات مکرر در برخی از سیاستگذاریها باعث ایجاد چشم انداز کوتاه مدت در بین سرمایه گذاران برای سرمایهگذاری در این بازار شده است، گفت: با توجه به وضع موجود و نیز آغاز به کار دولت سیزدهم، پیشنهاد میشود تا دولت از تصمیماتی شفاف جهت سیاستگذاری در رونق همه بخشهای اقتصادی برخوردار باشد.
هاشمی نژاد با تاکید بر اینکه عمده اهداف و چشماندازهای تعیینشده در این سالها با انگیزه رسیدن به تعادل در دو بازار پول و بازار سرمایه بوده است، ادامه داد: این اتفاق همچنان مستلزم توجه جدی دولت است، نیاز است تا با تکیه بر توان داخلی در حوزه تحلیل و مشاوره تأمین مالی بهعنوان حلقه واسط تسهیلات گیرنده و تسهیلات دهنده، مسیر رسیدن به نتیجه هموار شود.
تلاش برای ایجاد افزایش شفافیت در بازار سرمایه
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: در این زمینه یکی از راههای نهادینه کردن بازار سرمایه در ذهن سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی، افزایش شفافیت در بازار سرمایه و ایجاد بستری امنتر برای تصمیمگیری آنها است که البته انتشار اطلاعات به صورت دقیق و صحیح بخشی از رسیدن به این هدف است و این امر مستلزم آن است تا همه در یک زمان از آن مطلع شوند.
وی با بیان اینکه بیشک تجمیع وجوه و نقدینگی موجود در جامعه و هدایت آن به سمت بازار سرمایه معاملهای برد- برد برای سرمایهگذاران و شاغلان صنایع است، گفت: این امر به عنوان وظیفه و کارکرد اصلی بازار سرمایه محسوب میشود، در کنار آن، هدایت نظاممند کسب و کارهای کوچک به سمت بازار سرمایه و تبدیل آنها به سرمایهگذاریهای بزرگ ازجمله توانمندیهایی است که در سالهای اخیر توجه زیادی به آن شد و نیاز است تا این اتفاق با مشوقهای متعدد با سرعت بیشتری طی شود.
هاشمی نژاد خاطرنشان کرد: مسایل متعددی مانند تلاش برای به ثمر نشستن مذاکرات برجامی، افزایش درآمد نفتی، ثبات نسبی نرخ ارز، کاهش تورم، گشایش اعتبارات بانکی و از همه مهمتر نگاه مثبت و امید ایجادشده باعث تثبیت اوضاع اقتصادی ملی شده و چشمانداز آینده را برای شکوفایی بازار سرمایه کشور روشنتر از گذشته کرده است.
مدیرعامل گروه مالی ساتا با تاکید بر اینکه براساس پیشبینی های صورت گرفته به نظر می رسد با فرض ثبات در سیاستهای فعلی دولت و نرخهای جاری در سطح محصولات جهانی شاهد روند آرام صعودی در کلیت معاملات بازار سرمایه باشیم، اظهار داشت: این بازار بسته به شرایط بازار بدهی میتواند در رتبه اول یا دوم تصمیمگیری در حوزه سرمایهگذاری قرار گیرد.
روند معاملات بورس در نیمه نخست سال ۱۴۰۰
وی به بررسی روند معاملات بورس در نیمه نخست سال پرداخت و افزود: سرمایهگذاران حاضر در بازار سرمایه در ۶ ماه نخست سال با بیم و امیدهای مختلفی روبرو بودند.
این کارشناس بازار سرمایه به صنایع پیشرو در نیمه نخست ۱۴۰۰ تاکید کرد و افزود: طی نیمه نخست امسال صنایعی شامل «وسایل ارتباطی»، «محصولات چرمی» و «تأمین آب، برق و گاز» جزو صنایع پیشرو در بازار بوده و صنایع با ضعیفترین بازدهی نیز شامل «محصولات چوبی»، «محصولات کاغذ» و «قندوشکر» بودند.
وی وضعیت بازدهی بازارهای موازی در نیمه نخست را بررسی کرد و افزود: اقتصاد ایران در شش ماهه نخست سال شاهد تحولات در عرصه های سیاست گذاری اقتصادی و رشد برخی متغیرهای پولی نظیر نرخ بهره بین بانکی، نقدینگی و در نهایت حجم پول بود که برآیند این متغیرها نیز سبب ایجاد انتظارات تورمی و رشد در برخی بخش های واقعی اقتصاد شده است.
هاشمی نژاد تاکید کرد: همچنین در این بین بررسی وضعیت بازدهی در بخش های کالایی و مالی اقتصاد بیانگر غلبه رشد منفی در اغلب بازارهاست؛ به طوری که در بخش های غیرتولیدی شاهد رشد و در بخش های مولد، شاهد افت هستیم.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: عملکرد بازارها طی این مدت نشان دهنده آن است که قیمت نفت اوپک در نیمه نخست امسال با رشد ۴.۶ درصدی بیشترین و رمز ارز بیت کویین با افت ۱۱.۷ درصدی کمترین بازدهی را نصیب سرمایه گذاران خود کرده اند.
جدول ۲) بازدهی بازارهای موازی بهصورت ماهانه در ششماهه اول سال۱۴۰۰
نمودار ۱) مقایسه بازدهی فصلی بازارهای موازی در ششماهه اول سال ۱۴۰۰
نمودار ۲) بازدهی بازارهای موازی در ششماهه اول سال ۱۴۰۰