به گزارش تبریزمن به نقل از خبرگزاری مهر بهنقل از شرکت ملی گاز ایران، ساجد کاشفی روز سهشنبه (ششم شهریور) در چهارمین نشست هماندیشی مدیریت انرژی و کربن شرکتهای گاز استانی با بیان اینکه این نشست با شعار انرژی هوشمند، کربن کمتر، آینده پایدار، زمینهای مناسب برای تبادلنظر و همفکری میان مدیران و کارشناسان حوزه انرژی است که چالشها و فرصتهای موجود در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش کربن را بررسی میکند، به اهمیت مدیریت بهینه انرژی و کاهش مصرف گاز طبیعی اشاره کرد و درباره اقدامهای زیرساختی انجامشده در این زمینه گفت: این اقدامها بهمنظور ارتقای کارایی و بهرهوری در مصرف گاز در بخشهای مختلف مصرف اعم از خانگی، صنعتی، نیروگاهی و… طراحی شدهاند و هدف اصلی آنها رونق بازار بهینهسازی انرژی و محیطزیست و توسعه اجرای طرحهای بهینهسازی است.
وی دریافت پذیرش گواهی صرفهجویی گاز طبیعی را یکی از مهمترین اقدامهای مدیریت انرژی و کربن شرکت ملی گاز بیان کرد و افزود: شرکت ملی گاز موفق به اخذ پذیرش گواهی صرفهجویی گاز طبیعی در بورس انرژی ایران شده و نخستین عرضه این گواهیها برای طرح بهسازی موتورخانهها و اتصالات مفصلی به مقدار ۵۰ میلیون مترمکعب انجام شده است.
کاشفی تصریح کرد: این اقدام گامی مهم برای تشویق صنایع به بهینهسازی مصرف انرژی تلقی میشود. با ایجاد این گواهیها، صنایع میتوانند با بهبود فرایندهای خود و کاهش مصرف انرژی، به صرفهجوییهای قابل توجهی دست یابند و در عین حال از مزایای مالی این گواهیها بهرهمند شوند.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران دومین گام مهم در این زمینه را تدوین دستور عمل تأمین مالی پروژههای بهینهسازی با صدور و معامله گواهی صرفهجویی پیش از تحقق آن برشمرد.
وی افزود: این دستورالعمل به تسهیل فرایند تأمین مالی پروژههای بهینهسازی کمک خواهد کرد و به سرمایهگذاران این امکان را میدهد که با اطمینان بیشتری در پروژههای بهینهسازی، سرمایهگذاری کنند، همچنین این اقدام میتواند به جذب سرمایههای جدید و افزایش فعالیت شرکتهای دانشبنیان در این حوزه منجر شود.
کاشفی بیان کرد: آغاز تدوین اطلس بهینهسازی و معرفی قطبهای بهینهسازی مشترکان در صنایع انرژیبر ازجمله سیمان، فولاد و کشاورزی با هدف ارائه بستههای سرمایهگذاری در بازار بهینهسازی انرژی و محیطزیست، از دیگر اقدامهای مهم این شرکت است. این طرح بهدنبال بازیابی ظرفیتهای بهینهسازی در جغرافیای صنایع کشور است و با هدف تهیه و پیشنهاد بستههای سرمایهگذاری بهینهسازی مصرف گاز در صنایع، در قالب بازار بهینهسازی انرژی و محیط زیست دنبال میشود.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران، احیای ماده ۲۶ و ۵۷ قانون اصلاح الگوی مصرف بهمنظور هدایت صنایع به رعایت معیار مصرف انرژی استاندارد را از دیگر اقدامهای شاخص این شرکت برشمرد و گفت: در این باره اخذ تأییدیه از وزارت نفت و نیرو قبل از صدور پروانههای بهرهبرداری از سوی وزارت صمت، یک ضرورت بهشمار میرود. این اقدام بهعنوان یک ابزار قانونی، به دولت این امکان را میدهد که نظارت بیشتری بر مصرف انرژی در صنایع داشته باشد و از این طریق به کاهش مصرف انرژی و حفظ منابع طبیعی کمک کند.
وی از تدوین سند راهبردی مدیریت انرژی و کربن بهعنوان دیگر اقدام شاخص شرکت ملی گاز نام برد و تصریح کرد: این مهم با هدف تعیین اهداف کلان و تعریف شاخصهای عملکردی و ارزیابی و پایش مبتنی بر این شاخصها، انجام شده و بهعنوان یک نقشه راه، به شرکت ملی گاز کمک میکند بهصورت هدفمند، برنامههای مدیریت انرژی و کربن را طراحی و پیشرفتهای خود را بهطور مستمر ارزیابی کند.
کاشفی استقرار مدیریت دانش در مدیریت انرژی و کربن را گام مهم دیگری در این زمینه دانست و گفت: این مهم بهمنظور مستندسازی و اشتراکگذاری اطلاعات و بهعنوان یک رویکرد نوین در این حوزه مطرح شده و به شرکت این امکان را میدهد که تجربهها و دانش همکاران را به اشتراک بگذارد و از آنها در بهبود فرآیندها و تصمیمگیریها بهرهبرداری کند.
مدیر انرژی و کربن شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: انعقاد تفاهمنامه با انجمن تولیدکنندگان ترکیبی نیرو، حرارت و برودت ایران برای بهرهبرداری از بازیافت حرارتی همسو با صرفهجویی در سوخت مصرفی نیروگاهها، از دیگر اقدامهای برجسته این شرکت است. این تفاهمنامه بهعنوان یک همکاری راهبردی، به بهینهسازی مصرف سوخت و کاهش هزینههای تولید انرژی کمک کرده و به حفظ محیطزیست نیز منجر میشود.
وی طرح مردمیسازی بهینهسازی بهصورت آزمایشی در استان یزد و پویش ۱۰ درصدی صرفهجویی در مصرف گاز با اهدای جوایز بخاری برچسب A در استانهای خراسان رضوی و جنوبی را از دیگر طرحها و اقدامهای فوری انجامشده این مدیریت در سال گذشته دانست و گفت: این طرحها بهعنوان ابتکارهایی برای تشویق مردم به صرفهجویی در مصرف انرژی و بهینهسازی مصرف گاز طراحی شدهاند و از این رو میتوانند به افزایش آگاهی عمومی در این زمینه کمک کنند.
کاشفی اقدامهای برشمرده را نشاندهنده عزم جدی شرکت ملی گاز ایران همسو با بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش کربن در کشور خواند و بیان کرد: امید میرود با ادامه این روند، گامهای مؤثری بهمنظور حفظ محیطزیست و توسعه پایدار کشور برداشته شود، زیرا با توجه به چالشهای زیستمحیطی و نیاز به توسعه پایدار، این اقدامها میتوانند بهعنوان الگوهایی برای دیگر صنایع و سازمانها در کشور مطرح شوند.