چرا تبریز از این همه ترافیک در رنج است؟ و این که، چرا ترافیک تبریز بدترین ترافیک کلانشهرهاست؟ یعقوب هوشیار شهردار تبریز چندین بار یادآوری کرده به بهداشت روانی شهر بها میدهد. با این وجود، ترافیک هم چنان سایهی تهدیدش بر سلامت روانی مردم گستردهتر میشود. چند دلیل در ترافیک میتوان آورد:
۱- این که خودروسازان سبب افزایش ترافیکاند هستند، چندان درست نیست. در کشورهای پیشرفته نسبت خودروها به جمعیت بیشتر از تبریز هست ولی چنین ترافیکی ندارند.
۲- ارزان بودن بنزین، مالیات، عوارض، و معاینه فنی خودروها دلیل تحرک زیاد خودروها در خیابانهاست. خودرو اگر چه گران است ولی استفاده از آن به مراتب ارزانتر از دیگر کشورهاست.
۳- خیابانکشی، جدولبندی، تسهیل رفتوآمد خودروها از کمکاریهای مهم شهرداریست. امروزه رسیدن به این مشکل به دلیل ساخت و سازهای بیدروپیکر هزینههای گزافی برای شهرداری به دنبال دارد.
۴- آپارتمانهای چند ده طبقه تجاری و مسکونی در مرکز شهر شاهد انباشت تحرک در مرکز شهر هستیم. این مجتمعها غالبا یا پارکینگ ندارند و یا جای کافی برای پارک خودرو ندارند. برجهای تجاری و مسکونی عملا فضای تنفس شهری را خفه کردهاند و برای هر گونه اقدام اصلاحی مقاومت میکنند.
۵- بیشمار مغازههای کوچک و کهنه در سرتاسر خیابانهای شهر در کنار هم چیده شدهاند تا خودروها در جلوشان صف بکشند برای خرید یک بسته باگت یا سیگار. این مغازههای لانه مورچهای به دلیل درآمدزایی به شهرداریها و به سبب ارزان بودن اجاره روز به روز بیشتر و بیشتر میشوند.
۶- دستفروشها که با اوضاع خراب اقتصادی روز به روز پیادهروها را به مِلک طِلق خویش درمیآورند بی این که هزینهای بدهند.
۷- نبود فلسفهی پارکینگ در بین مردم از کمکاری شهرداری تبریز در تشویق به احداث پارکینگ خودروها سرچشمه میگیرد. این روزها با فروش خیابانها به پارک خودروها عملا از فلسفهی پارکینگ قطع امید شده است.
اینها مواردیاند که قطعا کارشناسان شهرداری بلدند و اگر وقعی نمیگذارند یکی دیگر از مشکلات سازماندهی شهریست. مردم کمکم به این اوضاع مالیخولیایی خیابانها عادت میکنند که نتایج بدی خواهد داشت.